Redo för Reggae

Sommaren 2010 startades den ideella Kulturföreningen J-Town av åtta ungdomar i Järna. Tillsammans vill de främja kulturen, engagera ungdomar samt visa att det lönar sig att ta initiativ och våga satsa på sin idé. Föreningen riktar sig till unga som brinner för kultur. Ikväll är det Reggae som gäller.

Utanför dörrarna till Futurum i Järna väntar människorna förväntansfullt. Klockan 19.00 är det insläpp. Så fort dörrarna slås upp skyndar alla fram och en lång kö bildas. Biljetter byts mot rödvitrutiga band som knyts runt handleden, sen är man välkommen in.

Funktionärerna har knallorangea T-shirtar med J-Town-loggan på magen. De springer runt och ser till att allting fungerar. Garderoben är välorganiserad med nummerlappar och alla lämnar in sina jackor innan de går in till scenen.

Inne vid scenen är det nedsläckt, UV-ljus och röd-grön-gula lampor lyser upp scenen. Ett ljusmönster lyser i taket och på väggarna. En stor reggaeflagga hänger på högra väggen. Staketet som skiljer publiken från scenen står uppställt, publiken är förväntansfull och väntar på att klockan ska bli 19.30. DJ-killarnas vita tröjor lyser i mörkret, reggaemusiken blandas med pratet och tillsammans bildas ett förväntansfullt glatt sorl.

Det behövs mera sådana här evenemang här i Järna, så man inte bara strosar runt och inte göra något säger Olivia.

Och vi ser väldigt mycket fram emot festivalen nästa sommar, säger vännerna Lova och Felice.

J-Town gänget intar scenen och berättar lite kort om vilka dem är och vad de håller på med.

Det händer inte så mycket kul här i våran lilla, lilla stad. Vi måste göra något kul tillsammans och det var därför är vi här, säger Lukas Bohm, en av initiativtagarna till J-Town.

De presenterar sig själva och kvällens artister, tre av Sveriges största reggaeprofiler: General Knas, Syster Sol och Stures Dansorkester. Publiken jublar!

Rökmaskinen går igång, bandet tar plats, basen och trummorna börjar, General Knas intar scenen och jublet ökar. Med mikrofonen i handen ställer han sig längst fram på scenen och skriker;

Är ni redo för reggae?

JAAAAA!

Musiken sätter igång på riktigt och General Knas börjar sjunga. Publiken dansar i takt med musiken, sjunger med och jublar mellan låtarna. Dörrarna öppnas upp för att släppa in syre. Vakterna står vid dörren och ser till att ingen utan band runt handleden kommer in.

Klart vi vill hjälpa till, säger David och Miguel som är funktionärer ikväll. Festivalen var hur grym som helst och det är jättekul att vara med och hjälpa till.

Låt efter låt spelas, Syster Sol välkomnas upp på scen. Tillsammans kör de några låtar innan General Knas överlåter scenen till henne. Publiken är fortfarande lika full av energi.

Syster Sol är lika glad som publiken över att vara tillbaka på hemmaplan.

Det va jättekul att spela på J-town eventet! Dels för att det var på hemmaplan (jag bor i Järna) och dels för att det är så grymt när unga går ihop och styr upp nåt tillsammans. Sen var alla så fantastiskt trevliga också. Jag vill absolut spela på sommarfestivalen!

Vi ses på Konsum, säger hon innan hon lämnar scenen.

Efter en och en halv timmes konsert blir det en kort paus på cirka 15 minuter, sen är det dags för Stures Dansorkester.

Jag gillar att det är många här som går från ord till handling. Jag har känt några av arrangörerna sen de var ”snorungar” och det är grymt kul att se att de tar tag i saker och fullföljer sina idéer. Jag har inte spelat här i Järna på cirka tre år och det är alltid lika underbart att komma hit. Publiken är fantastisk och det är så nära till dans här, säger Sture Allén (Carl Martin Vikingsson).

Musiken spelas dovt i bakgrunden medan han pratar.

–  Musik är egentligen inte så märkvärdigt, det är som livet. Gör man det själv så är det helt okej, gör man det tillsammans så är det helt magiskt!

Volymen är hög, hjärtat slår i takt med basen. Röken lyses upp av ljuset som växlar mellan rött, gult, grönt, rosa, vitt, lila och blått. Låtarna avlöser varandra och varken Sture eller publiken tröttnar. Alla dansar, svetten rinner och luften är kvav. Stämningen är på topp. Det har nästan gått tre timmar sedan insläpp, fortfarande är alla på lika bra humör.

Det är fett nice, säger Norah Holte Gerhard, som tagit en paus från dansandet.

Väldigt kreativt av ungdomar att ta saken i egna händer och göra sånt här, säger Vejde Grind.

Vi gillar hela konceptet, det är proffsigt gjort. Det är välgjort och helt fantastisk, säger Maja Florell.

Hur fick de hit dig, och har varit det roligaste ikväll?

Vi träffade några av grabbarna på stan, och så hade vi pratat om att ha en spelning här i trakterna igen. Så vi slog två flugor i en smäll och nu är vi här. Jag är grymt imponerad av hur proffsigt de har arrangerat allt, det är grymt! Såklart vill jag spela på festivalen nästa sommar, säger General Knas med ett leende innan han banar sig fram genom publiken och går upp på scen för att köra en låt tillsammans med Sture.

Vad är nästa projekt/evenemang?

I nuläget har vi inget evenemang på gång men vi funderar och planerar och siktar på att snart ordna ett till. Vi har som avsikt att anordna en årlig festival här i Järna och dessutom flera andra evenemang varje år. Hittills har vi haft festivalen, en Dub-Step (en elektronisk musikgenre) kväll och en konstutställning där unga konstnärer fick ställa ut på Gula Villan här i Järna, säger Oskar Helgason.

Vi är åtta stycken i föreningen nu, dessutom har vänner ställt upp som funktionärer och säkerhetsansvariga. Vi håller på att skapa en hemsida (vi finns redan på Facebook) den kommer att vara igång om ungefär en månad hoppas vi. Medlemsavgiften i J-Town Kulturförening är 50 kronor, så det är bara att gå med!

/Regina Weckström


Annonser

Om Freetime

en Ung Event -Tracker i Södertälje
Det här inlägget postades i Järna, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s